АКТИВНА ЗАЈЕДНИЦА ЗА ПЛАНЕТУ
5.06.2010

Поводом 5.јуна-Светског дана заштите животне средине и Градске славе у Градској кући у Нишу, под покровитељством градоначелника Ниша и Градске општине Палилула, отворена је седма међународна Смотра еколошког и археолошког филма «Екополис фест 2010». Ову јединствену манифестацију, коју организује медијска ЕКОполис мрежа, отворио је један од доаена еколошког покрета Града Ниша и Региона, проф.др Радивоје Ђ.Манчић, председник Института за студије „Екоман“. Он је у поздравној речи подсетио на почетак и развој еколошке мисли и образовања за одрживи развој у Нишу и иницијативама које су имале одјека у Региону, посебно у заштити природних добара, Сићевачке и Јелашничке клисуре, кањона реке Темштице и Старе планине. Смотра је отпочела документарним филмом „Етрурски ратници“, Алена Бадела из Италије, затим је приказано остварење Елефтерна. Трагање за изгубљеном стварношћу, из Грчке и филм „Долина златних шлемова“, Неле Тот и Саше Љубојевића из Србије. Еколошки програм настављен је серијалом: Мој еко град-ЕКОполис; ЕКО Караван-Очистимо Србију, као и селекцијом еколошких тв спотова из промтивних еколошких кампања, „Очистимо Србију“ и „Clean up the World-Очистимо свет“.

Овогодишња Смотра се одржава уз подршку Студентског културног центра Ниш, Народног музеја у Београду, Градске општине Панталеј, ЈКП „Градска топлана“, ЈКП“Наисус“, Дунав осигурања-Филијале Ниш, Института „Екоман“

Од понедељка 7.јуна, до петка 11.јуна Смотра се наставља пројекцијом филмова „Судбина дивова“ (прича о Ускршњем острву у Чилеу и мистериозним статуетама исклесаним у камену у надприродној величини), француским остварењем „Сеутес бесмртни, тајне трачког краља“. У уторак, 8.јуна је на програму изванредно остварење Флоренце Тран из Француске, „Откривање Кеопса“ и „Мохендзо Даро.Тајна културе Инда“ из Немачке као и филм „Чуруг-археолошко налазиште стари Виногради“ Јелице Бојић из Србије. До краја смотре еколошког и археолошког филма на програну су и филмови „Инд ризница културе“, „Мистерија Плочника“, „Дух магдаленијенске уметности“, „Некропола бандитача“, „Бекство из Вавилиона“, „Уснули у времену“, „Биогенератор-нетехничке баријере“, „Кластер за рециклажу-југ“, „Очистимо Србију-очистимо свет“, „Темштица“, „Еко интермецо“, серијал „Моћ природе“, „Екополис“.
 
Драган Видојковић, уметнички директор Смотре је истакао да ће на 7.ЕКОПОЛИСфесту у Нишу, бити приказано 29 филмова, 14. еколошких и 15 археолошких из 6 земаља – Белгије (1), Италије (3), Немачке (3), Србије (4), Француске (3),Грчке(1). Изабрани филмови одликују се високим научним квалитетом али и атрактивним приступом културној баштини, те тако омогућавају не само стручњацима већ свима онима које привлаче старе цивилизације, заштићена природна добра да се упознају са значајним и драгоценим светским споменицима културе и природе. То су углавном новости и репортаже али и образовни филмови који представљају важна открића, изузетна достигнућа прошлости из различитих цивилизацијских периода, нагласио је Видојковић.

Публика ће, свакако, на атрактиван и интересантан начин бити упозната са најновијим археолошким истраживањима и еколошким кампањама и активностима код нас и у свету. Посебно се то односи на светску еколошку кампању «Очистимо свет-Clean up the Worl»» коју промовише ЕКОполис мрежа и националну акцију «Очистимо Србију-Велико спремање Србије» која је реализована протеклог викенда.

Организатор «ЕКОПОЛИСфеста» је медијска мреза ЕКОПОЛИС која је редовни промотер ове јединствене смотре од 2003. године, када је у сарадњи са Италијанским институтом за културу, Гете институтом, Француским културним центром у Београду, Народним музејом, Заводом за заштиту природе,Туристичком организацијом, Домом омладине, први пут организована оваква манифестација. Смотра нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија најновијих остварења у продукцији документарног филма. Град Ниш је један од ретких градова у региону чија културна јавност има прилике да се упозна са најновијим филмским остварењима из области екологије и одрживог развоја, археологије, туризма и сродних научних дисциплина.